środa, 25 grudnia 2013

bigos - moja wariacja.....

pierwszy raz w życiu robiłam.... wyszedł szatańsko dobry..;)
kilogram dobrej kiszonej kapusty, może być z marchewką....do gara, sporego żeby się pomieściło wszystko....na mały ogień.....
250g boczku w małe kawałki, na patelnię żeby tłuszcz puściło....wrzucić do kapusty....sos zdeglasować czerwonym winem i do kapusty..;)...
300g łopatki wieprzowej...na kawałki...na patelnię...obsmażyć ze wszystkich stron...wrzucić do kapusty....sos zdeglasować czerwonym winem i do kapusty..;)
300g wołowiny jak wieprzowinę na kawałki i na patelnię....obsmażyć ze wszystkich stron i ja jeszcze na chwilę podlałam czerwonym winem.....i wrzucić do kapusty...
3 sztuki kiełbasy myśliwskiej....pokroić drobno, na patelnię obsmażyć i do kapusty....sos zdeglasować czerwonym winem....i wlać do kapusty....
jeden rosołek bulionowy zalać wrzątkiem i wymieszać....i dodać do kapusty....
i jeszcze jeden kubek przegotowanej wody...
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, trochę curry i kurkumy...
i ok 2 godzin dusić na wolnym bardzo ogniu....
jak już wołowina jest miękka to do tego jeszcze puszka przepłukanej ciecierzycy (na zdjęciu nie widać bo dodałam później..)
i kiełki rzodkiewki....
popróbować...jak trzeba to dłużej....
wiadomo,że bigos na drugi dzień lepszy....;)
smacznego!!!





SAMO ZDROWIE!!! mikstura na teraz...

1 główka czosnku 2 korzenie chrzanu (lub 4 spore łyżki) 2 papryczki chili 2 cebule spory kawałek korzenia imbiru łyżka kurku...