Kilka razy słyszałam,że można z dyni frytk też robić... z racji,że w tym roku tyle odmian się pokazało to i też wymyśliłam z tejże frytki....
gdzieś ktoś pisał żeby z odmiany Hokkaido ale mając doświadczenie,że jak zupę robiłam to się dosyć paćkała użyłam dyni piżmowej....jest bardziej twarda i się tak nie rozmięka...
generalnie żadna robota....obrać trzeba ze skórki...pokroić na mniej więcej równe kawałki....
bo tego imbir w drobne słupki....myślałam jeszcze o czosnku ale to już późną jesienią wypróbuję....
trochę oliwy i wymieszać żeby obkleiła frytki...i odrobina otrębów żytnich...
na folię aluminiową i do piekarnika w 180 stopniach na ok 25 min...zależy jak duże kawałki....
posolić i troszkę ostrej papryki i smacznego!...
pomyślę jeszcze nad jakimś sosem....ale ta piżmowa tak jest smaczna sama że chyba sos nie jest konieczny...sami zresztą spróbujcie i napiszcie jeśli coś pod nie Wam przypasuje....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
SAMO ZDROWIE!!! mikstura na teraz...
1 główka czosnku 2 korzenie chrzanu (lub 4 spore łyżki) 2 papryczki chili 2 cebule spory kawałek korzenia imbiru łyżka kurku...
-
w końcu mam aparat, którym zdjęcia mogę robić...czas więc wrócić do wrzucania przepisów ze zdrowym jedzeniem..;) na początek sos beszamelow...
-
na twaróg wędzony solankowy wpadłam pierwszy raz kilka mcy temu.... bardzo mi smakował, wyjadłam łyżeczką z opakowania..;) ale już wtedy p...
Uwielbiam potrawy z dyni i nigdy nie podawałem jej jeszcze w taki sposób. Na pewno wypróbuję ten pomysł :). Ostatnio wpadłem na dość niecodzienny przepis na dynię, podany na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Była to zupa - krem z dyni, z dodatkiem chałwy. Przyznam, że dodatek chałwy mocno mnie zaskoczył. Okazało się jednak, że przysmak ten bardzo podkręca smak całej potrawy. Polecam wypróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna przystawka. Pierwszy raz robiłam takie frytki i jestem mile zaskoczona tą potrawą. Jeżeli chodzi o dynię, to jako dodatek do dań robię też dynię w zalewie słodko kwaśnej wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Dzięki zastosowaniu wanilii, goździków oraz cynamonu, dynia w takiej postaci jest niezwykle aromatyczna. Polecam, często podaję ją do dań głównych jako dodatek.
OdpowiedzUsuń