środa, 25 grudnia 2013

bigos - moja wariacja.....

pierwszy raz w życiu robiłam.... wyszedł szatańsko dobry..;)
kilogram dobrej kiszonej kapusty, może być z marchewką....do gara, sporego żeby się pomieściło wszystko....na mały ogień.....
250g boczku w małe kawałki, na patelnię żeby tłuszcz puściło....wrzucić do kapusty....sos zdeglasować czerwonym winem i do kapusty..;)...
300g łopatki wieprzowej...na kawałki...na patelnię...obsmażyć ze wszystkich stron...wrzucić do kapusty....sos zdeglasować czerwonym winem i do kapusty..;)
300g wołowiny jak wieprzowinę na kawałki i na patelnię....obsmażyć ze wszystkich stron i ja jeszcze na chwilę podlałam czerwonym winem.....i wrzucić do kapusty...
3 sztuki kiełbasy myśliwskiej....pokroić drobno, na patelnię obsmażyć i do kapusty....sos zdeglasować czerwonym winem....i wlać do kapusty....
jeden rosołek bulionowy zalać wrzątkiem i wymieszać....i dodać do kapusty....
i jeszcze jeden kubek przegotowanej wody...
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, trochę curry i kurkumy...
i ok 2 godzin dusić na wolnym bardzo ogniu....
jak już wołowina jest miękka to do tego jeszcze puszka przepłukanej ciecierzycy (na zdjęciu nie widać bo dodałam później..)
i kiełki rzodkiewki....
popróbować...jak trzeba to dłużej....
wiadomo,że bigos na drugi dzień lepszy....;)
smacznego!!!





czwartek, 19 grudnia 2013

sos beszamelowy na mące razowej z pełnego przemiału...

w końcu mam aparat, którym zdjęcia mogę robić...czas więc wrócić do wrzucania przepisów ze zdrowym jedzeniem..;)
na początek sos beszamelowy ale moja wariacja....muszę powiedzieć,że wyszedł nadspodziewanie smacznie.;)
100g masła na patelnię.... do rozpuszczonego wsypałam mąkę razową żytnią z pełnego przemiału, 5dużych łyżek... mieszać trzeba jak na zasmażkę....
kiedy już się pienić zaczęło dolałam 0,25l mleka i cały czas mieszając...;)
+ sól i gałka muszkatołowa....
 użyłam go do zalania ryby z brokułami, które zapiekłam w piekarniku...
przepis tutaj..:   http://wariacjewkuchniiw.blogspot.com/2013/12/ryba-z-brokuami-pod-beszamelem-z-maki.html



ryba z brokułami pod beszamelem z mąki razowej...

chodziła za mną od jakiegoś czasu....ale nie było czasu czy okazji....
w końcu zawitał do mnie gość dla którego się zebrałam i zrobiłam takową...;)
ryba którą akurat miałam w zamrażarce to był czarniak....może być każda inna..;)
wysuszona, posolona, popierzona....odrobina kurkumy....
na spód naczynia żaroodpornego...
na to zblanszowane, rozdrobnione brokuły.....
na to sos beszamelowy z mąki razowej z pełnego przemiału....przepis tutaj:    http://wariacjewkuchniiw.blogspot.com/2013/12/sos-beszamelowy-na-mace-razowej-z.html  
na wierzch ułożyłam jeszcze kilka plastrów sera żółtego tylżyckiego...i posypałam jeszcze gałką muszkatołową....do piekarnika na 20 min w 150stopniach....

smacznego!!!